– Sundö-traktorn

 

Traktorn som finns på Sundö köpte vi våren 2005. Egentligen skaffade vi den för att dra upp båten med eftersom den (och Jannes rygg) tog onödigt mycket stryk av att dras upp med vinsch på rullar ca vartannat veckoslut så länge det är öppet vatten. Och båten kan inte lämnas vid bryggan oövervakad, eftersom hård ostlig vind kan sänka den (vilket har hänt en gång). Men vi använder traktorn till mycket annat också.

 

Fordson

Trailer

 

Sundö-traktorns årsmodell är som sagt 1959, och motornummer och gjutkoder stämmer in på det årtalet, men vissa delar tycks nog vara utbytta och hopplockade. Till exempel stämmer märkena på motorplåtarna inte överens med årsmodellen.

Fordson Major-märke

Enligt Fordonsförvaltningscentralens uppgifter har traktorn tillbringat en stor del av sitt liv i Onkimaa i Askola.

 

Traktor

Med tiden har vi samlat på oss en bunt olika redskap, bl.a. två baklastare, tre schaktblad, en potatisupptagare, en störborr, en höräfsa, en slåttermaskin, en plog, en harv och en liten vagn. Vi har också en Horn-Draulic-frontlastare som det var tänkt att sätta på den första traktorn i Ingå, men den traktorn är nu såld, och den nya har en Vilske-frontlastare. Kanske sätter vi Horn-Draulicen på Sundö-traktorn. Dessutom finns delar till ytterligare en lastare. På önskelistan finns bl.a. en pinnharv, en vedkap, en vedklyvare, en större vagn, osv osv…

Dikesschaktblad Potatisupptagare Störborr

Allmänt taget kan man nog säga att många göromål är mycket lättare att utföra med traktor, men å andra sidan får man lätt för sej att göra allt möjligt som man inte tagit sej för annars. Dessutom finns det alltid någonting att reparera och förbättra på gamla traktorer (lyckligtvis finns Fordson-forumen på nätet och Berndt att tillgå). Men slutsumman blir nog mera arbete än utan traktor.