– Roddbåten

Vi har länge försökt hitta en roddbåt av trä i gott skick, och i maj 2007 fanns det en sådan på Surfnets pryltorg. Vi tog kontakt med ägaren, och kom överens om att åka till Rilax i Bromarv för att se på den torsdagen den 24 maj. Trailern fanns på Sundö, men vi tog med släpvagnen.

Ägaren hade fått båten i present på sin 15-årsdag på 1960-talet, men den var fortfarande i mycket gott skick, och en mycket snygg båt överhuvudtaget, så vi slog till. Båten är byggd av en båtbyggare i Nitlax vid namn Sundell, sannolikt i slutet av 1950-talet, och den är tjärad.

Båten fanns vid stranden nedanför en brant, så vi måste först dra upp den till vägen, ca 10 meter, men det gick ganska lätt. Sedan lyfte vi upp den på släpvagnen.

Roddbåten

Båten i Ingå samma kväll vi köpte den

.Victor och Lukas i roddbåten s-pict7307.JPG

På fredagen tog vi med båten till Sundö. På bilden nedan har vi just kommit fram.

s-pict7314.JPG
På lördagen blev det dags att sjösätta vår nya båt för första gången. Vädret var inte det bästa, först åskade det och sedan ösregnade det, men vid ett-tiden höll det upp. Iris är förkyld och orkar inte vara med, André är på sitt veckoslutsarbete, Lukas är på utställning, men Janne, Raija, Victor och Albin sjösätter båten.
s-pict7317.JPG

Båten hade stått under körsbärsträden på natten, och var full med körsbärsblom, men vi tyckte att det lämpade sej bra som dekoration.

s-pict7331.JPG Albin
s-pict7336.JPG
s-pict7338.JPG s-pict7340.JPG

Båten gick mycket bra att ro. Den läcker lite, men den tätnar väl.

s-pict7347.JPG

På kvällen rodde vi runt Tullandet, då var också Iris med. Båten läcker redan mycket mindre.

Senare på kvällen lade Janne och Raija ut nät med roddbåten.

Viktor tycker att det är ofantligt roligt att åka roddbåt.

Öskar

Här finns info om hur man sköter tjärade träbåtar:

puuvene.fi