1 kg strömming eller 600 g strömmingsfiléer
Rensa, skölj och filea strömmingarna. Låt vattnet rinna av filéerna, rada dem i en burk och häll på spadet som blandats av vatten, ättika och salt. Täck över burken och låt strömmingarna dra i kylskåp i fyra timmar. Häll av spadet och låt det rinna av filéerna. Tillred marinaden. Blanda ihop vatten, ättika, socker, salt, olja och peppar. Skala lökarna och skär dem i mycket tunna ringar. Pressa vitlöksklyftorna eller skiva dem och tillsätt dem till marinaden tillsammans med lökringarna. Lägg tillbaka strömmingsfiléerna i burken och häll över marinaden. Täck burken. Låt strömmingarna dra i ett dygn i kylskåp. |
20 stora fina strömmingar
|
600 g strömmingsfiléer
Låt strömmingsfiléerna ligga i vatten-ättikslagen över natten. När fiskköttet är ordentligt vitt drar man av skinnet, och därmed delar filén sig nästan av sig själv i ryggen (det blir lämpliga munsbitar om filéerna inte är alltför stora). Det går också bra att skära eller klippa filéerna i mindre bitar innan man lägger dem i lagen. I så fall får skinnet sitta kvar. Låt filébitarna rinna av ordentligt i durkslag med liten tyngd på, under tiden rör du samman såsen. Förena sås och fisk, lägg upp i glasburkar efter behov. Låt stå 2 dygn. Hållbarhet ca 1 vecka i kylskåp.
|