Vitlöksströmming 1

1 kg strömming eller 600 g strömmingsfiléer

Lag:

  • 5 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • 1 dl ättika

 

Marinad:

  • 1½ dl vatten
  • ½ dl ättikssprit
  • 4 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • svartpeppar
  • 3 lökar
  • 2 stora vitlöksklyftor

Rensa, skölj och filea strömmingarna. Låt vattnet rinna av filéerna, rada dem i en burk och häll på spadet som blandats av vatten, ättika och salt. Täck över burken och låt strömmingarna dra i kylskåp i fyra timmar.

Häll av spadet och låt det rinna av filéerna. Tillred marinaden. Blanda ihop vatten, ättika, socker, salt, olja och peppar. Skala lökarna och skär dem i mycket tunna ringar. Pressa vitlöksklyftorna eller skiva dem och tillsätt dem till marinaden tillsammans med lökringarna. Lägg tillbaka strömmingsfiléerna i burken och häll över marinaden. Täck burken. Låt strömmingarna dra i ett dygn i kylskåp.

Vitlöksströmming 2

20 stora fina strömmingar

Lag:

  • 2½dl vatten
  • 1½ tsk salt
  • ½ dl ättiksprit

 

Sås:

  • 2 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • dillkvistar
  • persiljekvistar
  • gräslök
Rensa strömmingarna och filea dem (dra av skinnet om så önskas). Lägg filéerna att grava i ättikslagen minst 5 timmar. Blanda majonnäsen med en krossad vitlöksklyfta och allt det hackade gröna. Ta upp filéerna ur ättikslagen, låt dem rinna av. Blanda med såsen och ställ i kylen minst 1 dygn i förväg.

Dragonströmming med vitlök

600 g strömmingsfiléer

Lag:

  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 1 dl ättika

 

Sås:

  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl lättmajonnäs
  • 2 dl crème fraîche
  • 4 msk senap
  • 2 tsk salt
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk socker
  • 1 msk dragon
  • 2 msk mild curry
  • 2 dl små, små tärningar av oskalat syrligt äpple
  • 1 dl finhackad lök
  • 4 stora pressade (?) vitlöksklyftor

Låt strömmingsfiléerna ligga i vatten-ättikslagen över natten. När fiskköttet är ordentligt vitt drar man av skinnet, och därmed delar filén sig nästan av sig själv i ryggen (det blir lämpliga munsbitar om filéerna inte är alltför stora). Det går också bra att skära eller klippa filéerna i mindre bitar innan man lägger dem i lagen. I så fall får skinnet sitta kvar.

Låt filébitarna rinna av ordentligt i durkslag med liten tyngd på, under tiden rör du samman såsen. Förena sås och fisk, lägg upp i glasburkar efter behov. Låt stå 2 dygn. Hållbarhet ca 1 vecka i kylskåp.