Rönnbärsgelé

  • 1 kg rönnbär eller 700 g rönnbär + 300 g äpplen
  • 8 1/2 - 9 dl socker per liter saft

    Rensa och skölj bären och låt dem rinna av väl. Skölj eventuella äpplen och skär dem i klyftor.

    Lägg frukten i en gryta och häll på 1/2 liter vatten. Låt koka under lock ca 15 minuter, eller tills bären saftar sig. Kläm bären mot grytans kant, så att de krossas. Häll upp massan i en silduk och låt saften rinna av i några timmar, eller tills den slutar droppa.

    Alternativt koka ur saften i en Saftmaja.

  • Mät upp saften och häll den i grytan. Låt den koka 3-5 minuter utan lock och rör sedan ner sockret, lite i taget. Rör ordentligt så att sockret löser sig och låt saften koka sakta, utan lock och omrörning, ca 30-40 minuter.


    Gör ett geléprov, dvs doppa en sked i gelémassan och låt droppar falla ner i grytan. De sista dropparna ska vara sega och tunga när geléet är färdigt. Om inte, så låt gelémassan koka en stund till. Låt den stå 5 minuter och ta sedan försiktigt bort eventuellt skum med en hålslev. Ta också bort den tunna hinna som bildats på ytan. Använd atamon för att konservera. Ös upp på varma burkar, helst i s.k. geléglas, ur vilka geléet kan stjälpas upp. Låt kallna.