Krusbärspaj

  • 3/4 liter sköljda och snoppade bär
  • 3 msk socker
  • 1 msk socker
  • 1 msk potatismjöl

    Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g margarin
  • 3 msk vatten

    Hacka samman mjöl och fett till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop degen. Lägg degen kallt i en timme.

    Sätt ugnen på 225°.

    Kavla ut 2/3 av degen och klä en pajform, ca 25 cm i diameter. Bäst är formar med löstagbar kant. Degen kan också läggas mitt i formen och knådas ut med handen.

    Blanda socker och potatismjöl. Varva ner bären med blandningen i formen.

    Dela resten av degen i sex bitar som rullas ut till smala längder. Lägg dem som ett galler över pajen och platta till dem med fingret.

    Pensla pajen med äggvita och strö på lite strösocker. Detta gör att ytan blir god, lite hård och "knäckig".

    Grädda ca 30-40 minuter.

    Servera pajen avsvalnad med glass eller vispad grädde. Extra gott är det att vispa grädde och göra en ganska tjock vaniljsås som sedan blandas lätt med grädden.